Κατσικίσιο γάλα & αιγοπρόβεια πρωτεΐνη: Ποια τα πλεονεκτήματα τους
Οι πρωτεΐνες ανήκουν στα μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας. Είναι υπεύθυνες για πολλές λειτουργίες και αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό αν σκεφτούμε πως βρίσκονται σε κάθε ζωντανό κύτταρο και οργανισμό. Είναι δομικά συστατικά για τους μυς, το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τα οστά. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης, της σύνθεσης ορμονών, στο μεταβολισμό, της μεταφοράς οξυγόνου και πολλά άλλα.
Οι ποσότητες πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η δραστηριότητα και συγκεκριμένες καταστάσεις π.χ περίοδος εγκυμοσύνης. Η καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Οι ρυθμοί ζωής είναι πια πολύ απαιτητικοί και τρόφιμα που δίνουν όλες τις βασικές (απαραίτητες) πρωτεΐνες χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας όπως για παράδειγμα το κρέας. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος σε σκόνη αποκτούν δημοφιλία τα τελευταία χρόνια.
Στο άρθρο αυτό θα δούμε γιατί η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος όπως και το κατσικίσιο γάλα πλεονεκτούν σε σχέση με την αντίστοιχα αγελαδινά προϊόντα, γιατί θεωρούνται καλύτερα στην απορρόφηση από τον οργανισμό και πως μπορούν να καταναλωθούν.
Μπορείτε να μάθετε αναλυτικά για τις πρωτεΐνες εδώ
Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σίγουρα έχουμε ακούσει ή ακόμη και καταναλώσει πρωτεΐνες σε μορφή σκόνης που αναφέρουν ότι είναι “πρωτεΐνες ορού γάλακτος”. Το γάλα αποτελείται από δύο πρωτεΐνες τον ορό γάλακτος και την καζεΐνη. Ο ορός γάλακτος (whey proteins) είναι το προϊόν που μένει όταν το γάλα έχει μετατραπεί σε γιαούρτι ή τυρί και έχει διαχωριστεί από την καζεΐνη.
Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτεΐνη αφού είναι φυσικό προϊόν (η καθαρή μορφή της) και θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος αποτελούνται από α-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη, λευκωματίνη ορού, ανοσοσφαιρίνες και πεπτόνες πρωτεόζης.
Σε τι διαφέρει το κατσικίσιο γάλα και η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος από τα αντίστοιχα
αγελαδινά γαλακτοκομικά
Η πρωτεΐνη όρου γάλακτος μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε θηλαστικό που παράγει γάλα. Τα πιο διαδεδομένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα αγελαδινά, όμως τα τελευταία χρόνια και ειδικά στις βρεφικές τροφές υπάρχει ένα ενδιαφέρον προς τα κατσικίσια /αιγοπρόβεια προϊόντα. Αυτό γιατί τα συγκεκριμένα προϊόντα, λόγω της σύστασης τους παρουσιάζουν μερικές διαφορές σε σχέση με τα αγελαδινά, ας δούμε μερικά από αυτά.
• Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης
Όλη η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένου του είδους που προέρχεται από το κατσικίσιο / πρόβειο γάλα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε BCAA (αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας). Η διαφορά είναι πως η κατσικίσια προέλευση της είναι τόσο πλούσια σε BCAA, που θεωρείται από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε τρόφιμο. Τα BCAA είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί είναι γνωστό ότι βοηθούν το σώμα τόσο στην ανάκαμψη όσο και στην υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης.
• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Τα BCAAs που αναφέραμε προηγουμένως έχουν και άλλον ρόλο εξίσου εντυπωσιακό. Αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υποστήριξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διάφορες προκλήσεις. Συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων και ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα BCAAs μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.
Επίσης τα BCAAs είναι βασικά για τη σύνθεση πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον η βαλίνη, ένα από τα BCAAs, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη. Τέλος το κατσικίσιο γάλα περιέχει μια σημαντική ποσότητα ολιγοσακχαριτών, αυτές οι ενώσεις όταν φτάσουν στο παχύ έντερο λειτουργούν ως προβιοτικά ανταγωνίζοντας έτσι την παθογόνο βακτηριακή χλωρίδα.
• Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη & άλλες αλλεργίες
Δεν είναι σπάνιο σε κάποιες περιπτώσεις πρόσληψης πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ειδικά πρωτεΐνης ορού γάλακτος αγελάδας, πολλοί
άνθρωποι να αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, το ίδιο συμβαίνει και με άλλα γαλακτοκομικά αγελαδινής προέλευσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δυσανεξία στη λακτόζη (φυσική ζάχαρη του γάλακτος), επειδή ο κύριος υδατάνθρακας της τυπικής πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι η λακτόζη. Ωστόσο, η κατανάλωση κατσικίσιας πρωτεΐνης ορού γάλακτος θεωρείται υποαλλεργική και λόγω της πολύ χαμηλής λακτόζης που περιέχει αλλά και λόγω της σύστασης της (χαμηλότερα επίπεδα αs1-καζεΐνης). Ακόμη και με αυτά τα χαμηλά επίπεδα λακτόζης, είναι πολύ σπάνιο κάποιος να έχει αλλεργίες ή δυσανεξία στη λακτόζη κατσίκας, επομένως μειώνεται η πιθανότητα παρουσίασης γαστρεντερικών θεμάτων.
• Πολύ πιο εύκολα στην πέψη
Επιπλέον, τα μόρια πρωτεΐνης και λίπους στο κατσικίσιο γάλα είναι σημαντικά μικρότερα από αυτά στο αγελαδινό γάλα, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο εύκολο στην πέψη. Επιπλέον έχει εξαιρετικά πολλές ομοιότητες με το μητρικό γάλα καθώς η αναλογία β-καζεΐνης: αs1-καζεΐνη (70%:30%) στις πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος είναι παρόμοια με του μητρικού.
Έτσι η χημική του σύσταση βοηθά στην εύκολη αφομοίωση και το κάνει πιο εύπεπτο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που το κάνει πιο εύπεπτο είναι η ομοιόμορφη κατανομή των λιποσφαιρίων, σε αντίθεση με το αγελαδινό που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του γάλακτος δημιουργώντας τη γνωστή “πέτσα”. Με όλα τα παραπάνω η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος προσφέρει καλύτερη αφομοίωση και απορρόφηση των πρωτεϊνών από τον οργανισμό.
•Μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα μικροθρεπτικών συστατικών
Το κατσικίσιο γάλα, κατα συνέπεια και η κατσικίσια πρωτεΐνη ορού γάλακτος, προσφέρει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Με τον όρο βιοδιαθεσιμότητα εννοούμε την αναλογία ή το κλάσμα ενός θρεπτικού συστατικού που καταναλώνεται μέσω της διατροφής, και πόσο από αυτό απορροφάται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιοδιαθεσιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως η συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών και η δομή του τροφίμου.
• Αυξημένη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος από αιγοπρόβειο γάλα παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση πολλών θρεπτικών συστατικών σε σχέση με την αντίστοιχη αγελαδινή, όπως και τα γαλακτοκομικά που προέρχονται από κατσικίσιο γάλα. Το κατσικίσιο σε σχέση με το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη (3,6%-3,2%), περισσότερο ασβέστιο (134mg%-113mg%), μαγνήσιο (14mg%-11mg%) και φώσφορο (111mg%-91mg%).
Επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α επειδή οι κατσίκες μετατρέπουν όλο το βήτα καροτένιο από τα τρόφιμα σε βιταμίνη Α στην παραγωγή γάλακτος. Η βιταμίνη Α μεταξύ άλλων συμβάλλει στην διατήρηση της υγιούς όρασης και βοηθά το ανοσοποιητικό. Επιπλέον περιέχει βιταμίνες Β6 & Β12, ριβοφλαβίνη, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τέλος το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία αφού βελτιώνει την αναπαραγωγική υγεία, την όραση, την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών.
• Βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Όπως έχουμε δει ήδη το κατσικίσιο γάλα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το αγελαδινό που το καθιστούν μοναδικό. Όλα αυτά που είδαμε, η σύσταση των πρωτεϊνών, των λιπιδίων, των ζαχάρων και των χαρακτηριστικών που το κάνουν πιο εύπεπτο, προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στον μεταβολισμό. Επιπλέον τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου που βρίσκονται σε αυξημένη συγκέντρωση στο κατσικίσιο γάλα, απαιτούν χαμηλότερες ποσότητες ενζύμων και χολικών οξέων για την απορρόφηση από το έντερο. Έχουν τα χαρακτηριστικό και να μεταβολίζονται γρήγορα στο ήπαρ και παράλληλα μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
Κατανάλωση πρωτεΐνης από αιγοπρόβειο ορό γάλακτος
Η κατανάλωση πρωτεΐνης από αιγοπρόβειο ορό γάλακτος μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό όλα τα παραπάνω οφέλη. Λόγω της προέλευσης της από κατσικίσιο γάλα δίνει ένα πιο πλούσιο, γευστικό και κρεμώδες αποτέλεσμα το οποίο αποτελεί και εξαιρετική πρώτη ύλη για διάφορες παρασκευές. Αυτό επιτρέπει την καθημερινή κατανάλωση της πέρα από τον συνηθισμένο τρόπο, διαλυμένη δηλαδή σε νερό ή γάλα.
Ας δούμε μερικές νόστιμες ιδέες:
•Protein Smoothie
Απλό, εύκολο και γρήγορο. Στην αγαπημένη σας συνταγή για Smoothie απλά προσθέστε την ενδεδειγμένη ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος!
Γίνετε δημιουργικοί προσθέτοντας διάφορα φρούτα ή σοκολάτα.
•Μπάρες πρωτεΐνης
Ιδανικό και οικονομικό σνακ για κάθε μέρα και όλες τις ώρες. Έχει το πλεονέκτημα πως με μία μικρή προετοιμασία μπορείτε να φτιάξετε μπάρες για όλη την εβδομάδα.
•Υλικό για παρασκευές φούρνου
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος σαν επιπλέον προϊόν και σε παρασκευές που γίνονται στον φούρνο σας όπως ψωμί, κέικ, muffins και ότι άλλο σκεφτείτε.
Μην ξεχάσεις να μας στείλεις μήνυμα ή να μας βρεις στα social και να μοιραστείς τις συνταγές σου!
H Real Greek Dairies είναι μέλος του ομίλου της Hellenic Protein.
* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.
Aria
Αγνό Κατσικίσιο γάλα σε σκόνη 600gΑγνό, 100% Ελληνικό κατσικίσιο γάλα σε σκόνη. Τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες & θρεπτικά συστατικά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση και για όλη την οικογένεια.
Real greek protein
Αιγοπρόβεια Πρωτεΐνη ορού γάλακτος 1kgΗ κλασική αγαπημένη σκόνη πρωτεΐνης, Real Greek Whey 80 είναι 100% Ελληνική αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Έχει περιεκτικότητα 82% σε φυσική, καθαρή πρωτεΐνη και δεν περιέχει συντηρητικά.
Real greek protein
Αιγοπρόβεια πρωτεΐνη 2kg με γεύσεις μπανάνα & μπισκότοΔύο σε ένα! Η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος, Real Greek Whey 80, με δύο ξεχωριστές γεύσεις, μπανάνα και μπισκότο. Απολαύστε με όποιον συνδυασμό γεύσεων επιθυμείτε.
Real greek protein
Αιγοπρόβεια Πρωτεΐνη 1kg & Γεύση ΜπανάναΗ αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος - Real Greek Whey 80 μαζί με γεύση μπανάνα. Προσφέρει μία απολαυστική γευστική εμπειρία με όλα τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.
Real greek protein
Shot Πρωτεΐνης με γεύση Μπανάνα 16gΓια γρήγορη και εύκολη κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα, το Real Greek Whey 80 Shot με γεύση μπανάνα θα σου δώσει την λύση. Σε πρακτική συσκευασία σέικερ για να το έχεις παντού μαζί!