Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες άνω των 49€

Η Βιταμίνη Β1 ή αλλιώς Θειαμίνη βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια

04/07/2024
Βιταμίνες

Γνωστή κυρίως σαν Θειαμίνη, η βιταμίνη Β1 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αυτό σημαίνει πως δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και η περίσσια της αποβάλλεται μέσω των ούρων, για αυτό και η καθημερινή της πρόληψη είναι απαραίτητη για μία ισορροπημένη δίαιτα.  Είναι αρκετά ευπαθής βιταμίνη. Η βιοδιαθεσιμότητα της ελαχιστοποιείται με την κατανάλωση αλκοόλ και από την θερμότητα.

Η μακροχρόνια αποθήκευση και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θειαμίνη.

Στη συνέχεια θα δούμε πως τροφές και ροφήματα όπως ο καφές ή τα ωμά ψάρια εμποδίζουν την απορρόφηση της.

 

Ας δούμε που βοηθάει η βιταμίνη Β1

Μεταβολισμός των Υδατανθράκων: Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την παραγωγή ενέργειας. Λειτουργεί ως συνένζυμο στην διαδικασία αποδόμησης της γλυκόζης.

Νευρικό Σύστημα: Είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμμετέχει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και στη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων. Βοηθά στη μετάδοση των νευρικών σημάτων και υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία.

Υποστήριξη της Καρδιακής Λειτουργίας: Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές διαταραχές.

Πέψη: Υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών του πεπτικού συστήματος και συμμετέχει στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος που είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών.

Υποστήριξη της Νοητικής Λειτουργίας: Έχει ρόλο στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης είναι σημαντικά για τη νοητική υγεία και την πρόληψη νευρολογικών διαταραχών.

Αντιοξειδωτική Προστασία: Συμμετέχει στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του  ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Συνεπώς μπορούμε να καταλάβουμε πως η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β1 είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού.

grains thiamin / vitamin b1 - βιταμίνη β1 / θειαμίνη

Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει την Β1 βιταμίνη.

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συμπληρώματα μαγνησίου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πως ο καφές ή το τσάι επηρεάζουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β1;

Οι ανταγωνιστές της θειαμίνης που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο καφές, το τσάι, το ωμό ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή της θειαμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών κατά την παρασκευή των φαγητών ή την πέψη στο έντερο. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι ανταγωνιστές και πως λειτουργούν:

Θειαμινάσες:

Αυτά τα ένζυμα βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το ωμό ψάρι και μερικά λαχανικά. Οι θειαμινάσες διασπούν τη θειαμίνη σε ανενεργές μορφές. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής φαγητού ή της πέψης, οι θειαμινάσες μπορούν να καταστρέψουν την Β1 βιταμίνη, μειώνοντας έτσι την ποσότητα που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση από το σώμα.

Ταννίνες:

Οι ταννίνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο τσάι και σε μικρότερες ποσότητες στον καφέ και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς. Οι ταννίνες μπορούν να σχηματίσουν αδιάλυτα σύμπλοκα με τη θειαμίνη. Αυτά τα σύμπλοκα δεν μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο, με αποτέλεσμα η Β1 να μην είναι διαθέσιμη για τον οργανισμό.

Πολυφαινόλες και άλλες αντιθρεπτικές ουσίες:

Ορισμένα λαχανικά και ξηροί καρποί περιέχουν πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη θειαμίνη. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης είτε καταστρέφοντάς την είτε δεσμεύοντάς την και καθιστώντας την μη διαθέσιμη για απορρόφηση.

Καφεΐνη: Παρόλο που η καφεΐνη ως ουσία δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τη θειαμίνη, η συνολική κατανάλωση καφέ και τσαγιού που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική ισορροπία και την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών, όπως είπαμε και πριν. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την απέκκριση διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, έμμεσα επηρεάζοντας και τη θειαμίνη.

Συνθήκες μαγειρέματος:

Ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται τα τρόφιμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα της θειαμίνης που παραμένει διαθέσιμη. Για παράδειγμα, η θειαμίνη είναι ευαίσθητη στη θερμότητα, όπως είδαμε και προηγουμένως, και μπορεί να καταστραφεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ανταγωνιστές όπως οι θειαμινάσες που είναι παρόντες στα τρόφιμα μπορούν να καταστρέψουν τη θειαμίνη πριν αυτή έχει την ευκαιρία να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Συνοψίζοντας, οι ανταγωνιστές της θειαμίνης σε τρόφιμα όπως ο καφές, το τσάι, το ωμό ψάρι, οι ξηροί καρποί και ορισμένα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα της θειαμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών. Αυτοί περιλαμβάνουν την άμεση καταστροφή της θειαμίνης από ένζυμα όπως οι θειαμινάσες, τον σχηματισμό αδιάλυτων συμπλόκων με πολυφαινόλες όπως οι ταννίνες, και την επίδραση των συνθηκών μαγειρέματος. Για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θειαμίνης, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι παράγοντες κατά την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφών.

Τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες της θειαμίνης είναι:

Ολικής Άλεσης Δημητριακά και Προϊόντα τους:

Σιτάρι ολικής άλεσης

Καφέ ρύζι

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Βρώμη

 

Κρέας και Προϊόντα του:

Χοιρινό κρέας

Συκώτι (κυρίως χοιρινό και μοσχαρίσιο)

 

Ψάρια και Θαλασσινά:

Πέστροφα

Τόνος

Σολομός

 

Όσπρια:

Φακές

Φασόλια (μαύρα, άσπρα, κ.λπ.)

Ρεβίθια

 

Ξηροί Καρποί και Σπόροι:

Ηλιόσποροι

Καρύδια

Αμύγδαλα

Φυστίκια

 

Λαχανικά:

Σπαράγγια

Αρακάς

Σπανάκι

Λαχανάκια Βρυξελλών

 

Εμπλουτισμένα Τρόφιμα:

Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με θειαμίνη

Εμπλουτισμένο λευκό ρύζι

 

Γαλακτοκομικά Προϊόντα:

Γάλα

Γιαούρτι

 

Μαγιά:

Διατροφική μαγιά

Μαγιά μπύρας

Το κατσικίσιο γάλα φυσική και πολύτιμη πηγή Θειαμίνης

Η θειαμίνη είδαμε ότι περιέχεται σε πολλά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένου και του γάλακτος. Αυτό συμβαίνει διότι η θειαμίνη είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για την υγεία των ζώων, και έτσι περνά στο γάλα που παράγουν. Οι κατσίκες τρέφονται με υγιεινή διατροφή αφού καταναλώνουν φυτά, καρπούς και βότανα απευθείας από την φύση, έτσι λοιπόν η διατροφή τους περιλαμβάνει αρκετή θειαμίνη.

Όταν οι κατσίκες καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα, η θειαμίνη που περιέχεται σε αυτά εισέρχεται στο σώμα τους μέσω της πέψης και της απορρόφησης στο πεπτικό σύστημα.

Στη συνέχεια, οι βιταμίνες περνούν από την κυκλοφορία του αίματος στους μαστούς της κατσίκας και ενσωματώνονται στο γάλα που παράγουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, και η βιταμίνη Β1 μεταφέρεται φυσικά στο γάλα των κατσικών και γίνεται διαθέσιμη για την ανθρώπινη κατανάλωση όταν πίνουμε γάλα κατσίκας.

H Real Greek Dairies είναι μέλος του ομίλου της Hellenic Protein.

* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies.gr αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο