Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες άνω των 49€

Βιταμίνη Ε: Τι προσφέρει στον οργανισμό και σε ποια τρόφιμα την βρίσκουμε

16/04/2024
Βιταμίνες

Η βιταμίνη Ε ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Βιταμίνη Α, και αποτελείται από οκτώ ενώσεις, τέσσερις τοκοφερόλες και τέσσερις τοκοτριενόλες. Εκείνη που έχει μελετηθεί εκτενέστερα είναι η άλφα τοκοφερόλη, που θεωρείται η πιο ισχυρή και απορροφήσιμη μορφή της.

Τι είναι η Βιταμίνη Ε

To όνομα της (τοκοφερόλη) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “τόκος” (γέννα, δημιουργία) και “φέρω”, επειδή η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με προβλήματα της γονιμότητας. Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού με την πιο κύρια από αυτές να είναι η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που είτε παράγονται στο σώμα φυσιολογικά μέσω της μεταβολικής διαδικασίας είτε από εξωτερικούς παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και το κάπνισμα.

Όταν βρεθούν στον οργανισμό σε μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό δημιουργούν οξειδωτικό στρες, που δημιουργεί βλάβες στα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς και στο συκώτι.

Γιατί είναι απαραίτητη η Βιταμίνη Ε

Όπως είπαμε, η βιταμίνη Ε λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών βοηθώντας έτσι το δέρμα και τους ιστούς να παραμείνουν υγιείς. Η βιταμίνη Ε έχει έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο αφού βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό.

Ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η επαρκής λήψη βιταμίνης Ε, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος και η νόσος του Alzheimer αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία διάφορων αλλεργικών ασθενειών.

Ποια είναι τα οφέλη της

Εκτός από την αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρει στα κύτταρα η βιταμίνη Ε βοηθά σε διάφορες άλλες λειτουργίες τον οργανισμό.

Ας δούμε μερικούς από τους βασικούς λόγους που η βιταμίνη Ε είναι τόσο σημαντική:

• Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη φωτογήρανση και να βοηθήσει στην πρόληψη ρυτίδων, πανάδων και κηλίδων. Για αυτό και πολλά καλλυντικά προϊόντα έχουν στα συστατικά τους την βιταμίνη Ε. Μία ακόμη βοήθεια που προσφέρει στο δέρμα είναι ότι καθυστερεί ή προλαμβάνει διάφορες παθήσεις του δέρματος όπως η ψωρίαση, η λεύκη και η ακμή.

Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν πως η λήψη βιταμίνης Ε καθυστέρησε την τριχόπτωση των μαλλιών ενώ επιπλέον ξέρουμε πως η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής τόσο στην ποιότητα της τρίχας όσο και στον ρυθμό ανάπτυξης της.

• Υποστήριξη της όρασης
Η βιταμίνη Ε λόγω του ότι προστατεύει τα λιπαρά οξέα από την οξείδωση, βοηθά και στην υγεία των ματιών, αφού ο αμφιβληστροειδής έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Ε συνδέεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την τύφλωση όμως δεν έχει αποδειχτεί αν η επιπλέον λήψη της βιταμίνης πέραν της διατροφής έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Επιπλέον μία μελέτη του Εθνικού Oφθαλμολογικού Ινστιτούτου των Η.Π.Α. έδειξε ότι η τακτική λήψη φυσικής βιταμίνης Ε μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη τουλάχιστον κατά 30%.

• Υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας & της κυκλοφορίας του αίματος
Η λήψη βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής βοηθάει στην προστασία των λιπιδίων (λιποπρωτεΐνες) από την οξείδωση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αθηροσκλήρωση, μια σοβαρή πάθηση των αρτηριών. Έρευνες που είναι ακόμη υπό εξέλιξη, δείχνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Η πιο πρόσφατη δημοσιευμένη κλινική δοκιμή των επιδράσεων της βιταμίνης Ε στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία περιελάμβανε σχεδόν 40.000 υγιείς γυναίκες ηλικίας ≥ 45 ετών που τυχαία έπρεπε να λάβουν είτε 600 IU φυσικής βιταμίνης Ε (402 mg) ή εικονικό φάρμακο και οι οποίες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Η μελέτη βρήκε δύο θετικά και σημαντικά αποτελέσματα για τις γυναίκες που έπαιρναν βιταμίνη Ε. Είχαν μείωση 24% στα ποσοστά καρδιαγγειακών θανάτων και όσες ήταν ≥ 65 ετών είχαν 26% μείωση στη μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή και 49% μείωση στο ποσοστά καρδιαγγειακών θανάτων.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και σε άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, όλα αυτά βέβαια χρειάζονται περισσότερη μελέτη.

• Γνωστική υγεία
Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι η επάρκεια σε βιταμίνη Ε μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση της μνήμης ή να επιβραδύνει την εξέλιξη νόσων, όπως η άνοια, και αυτό γιατί στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους και ζώα με MCI (ήπια γνωστική εξασθένηση), παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα τοκοφερόλης. Η σύνδεση αυτή είναι ακόμη υπό έρευνα όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ομάδα βιταμινών όπως η Ε, η C και η Α μπορούν να βοηθήσουν στην μακροπρόθεσμη καλή υγεία του εγκεφάλου.

• Διαχείριση συμπτωμάτων δυσμηνόρροιας
Η δυσμηνόρροια είναι μία πολύ συχνή κατάσταση που ταλαιπωρεί περίπου το 50% των γυναικών. Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν πως σε ομάδες γυναικών που έλαβαν συστηματικά βιταμίνη Ε είχαν βελτίωση στους πόνους της περιόδου σε σχέση με άλλες που έλαβαν εικονικά συμπληρώματα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Ε μπλοκάρει την παραγωγή των προσταγλανδινών, ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια και τους πόνους που παρατηρούνται κατά την περίοδο της γυναίκας.

Πηγές βιταμίνης Ε σε τρόφιμα

Η πρόσληψη βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε επάρκεια. Αυτό γιατί η d-άλφα-τοκοφερόλη (η φυσική μορφή της βιταμίνης Ε όπως αναφέρεται στις ετικέτες των τροφίμων) είναι πιο ισχυρή από αυτήν που παράγεται συνθετικά. Τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως περιέχουν ισομερή της α-τοκοφερόλης και διαθέτουν περίπου το μισό επίπεδο δραστικότητας!

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε είναι αρκετά σπάνια και στις περισσότερες περιπτώσεις η επάρκεια καλύπτεται μόνο μέσω της διατροφής. Την συναντάμε σε πάρα πολλά τρόφιμα και αποτελεί και συμπληρωματικό έξτρα θρεπτικό συστατικό σε διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως είναι τα δημητριακά πρωινού.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Βιταμίνης Ε μπορεί να διαφέρει ανάλογα την ηλικία, την περίοδο, αλλά και τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Για παράδειγμα οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τα συνιστώμενα 15 χιλιοστόγραμμα την ημέρα και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη στα 19 χιλιοστόγραμμα.

Ενδεικτικά, η προτεινόμενη δοσολογία είναι:
Από 0 έως 6 μηνών: 4mg ή 6 IU
Από 7 έως 12 μηνών: 5mg ή 7.5 IU
Από 1 έως 3 ετών: 6 mg ή 9 IU
Από 4 έως 8 ετών: 7 mg ή 10.4 IU
Από 9 έως 13 ετών: 11 mg ή 16.4 IU
Από 14 και άνω: 15 mg ή 22.4 IU
Γυναίκες που θηλάζουν: 19 mg ή 28.4IU

Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη Ε είναι:

Φυτικές πηγές: φυτικά έλαια (σιταριού – η πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε-, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, αμυγδαλέλαιο κτλ), ακτινίδιο, αβοκάντο, βατόμουρα, μάνγκο, φύτρο σιταριού, σπανάκι, μαργαρίνη, γλυκιά κόκκινη πιπεριά, κολοκύθα, μπρόκολο.

 

Ζωικές πηγές: σολωμός, πέστροφα, αυγά.

 

Ξηροί καρποί: αμύγδαλα (υψηλότερη περιεκτικότητα), φουντούκια, ηλιόσποροι, στραγάλια, φυστίκια Αιγίνης, φυστικοβούτυρο, κουκουνάρι.
Η τακτική κατανάλωση μίας ποικιλίας αυτών των τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να εξασφαλίσετε επαρκή ποσότητα αυτού του σημαντικού αντιοξειδωτικού.

Βιταμίνη Ε και αθλητισμός

Η Βιταμίνη Ε όπως και οι υπόλοιπες αντιοξειδωτικές βιταμίνες είναι απαραίτητες στους αθλητές και τα τελευταία χρόνια, συμπληρώματα διατροφής αυτών των βιταμινών καταναλώνονται ως ήπια ενίσχυση της αθλητικής αποκατάστασης και απόδοσης. Οι ανάγκες των αθλητών είναι υψηλές και έπειτα από έντονη προπόνηση ο οργανισμός έχει αυξημένες απαιτήσεις.

Τα ποσοστά οξειδωτικού στρες είναι υψηλά κατά την έντονη άσκηση, λόγω των ατελών καύσεων που γίνονται στο σώμα, και έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ελεύθερων ριζών που ενδέχεται να προκαλέσουν μυϊκούς τραυματισμούς και κόπωση. Γενικά η έλλειψη βιταμινών στους αθλητές μπορεί να προκαλέσει αργοπορία στην επούλωση τραυματισμών ή την αποκατάσταση, με συνέπεια την απομάκρυνση του αθλητή από τις δραστηριότητες του.

Το Zoe Family είναι ένα βιολειτουργικό τρόφιμο σε σκόνη χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που φέρει ισχυρισμούς υγείας και λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία. Τα συστατικά του είναι αποκλειστικά το κατσικίσιο γάλα και η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Πρόκειται για ένα 100% Ελληνικό προϊόν που επεξεργάζεται κάτω από αυστηρούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις της Real Greek Dairies, μέλος του ομίλου Hellenic Protein S.A.

Είναι κατάλληλο για ενήλικες και για παιδιά άνω των 2 ετών, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Ενώ το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα όπως τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι που αναφέραμε προηγουμένως περιέχει όμως ποσότητες αυτής της βιταμίνης.  Αυτό συμβαίνει λόγω της διατροφής των ζώων που παράγουν το γάλα. Τα πρόβατα και τα κατσίκια, συνηθίσουν να τρέφονται επιλεκτικά από την φύση, καταναλώνοντας έτσι βότανα και φυτά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στο γάλα που παράγουν και για αυτό το λόγο περιέχονται στα προϊόντα που σας προσφέρουμε.

* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο