Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες άνω των 49€

Βιταμίνη Α: Όλα όσα δεν ήξερες για αυτή την απαραίτητη βιταμίνη

18/04/2024
Βιταμίνες

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, του δέρματος, της κεφαλής και των οστών. Αποτελεί μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι και λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Τι είναι η Βιταμίνη Α

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές της βιταμίνης Α, η ενεργός μορφή της βιταμίνης – γνωστή και ως ρετινόλη – και τα καροτενοειδή που αποτελούν πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α (προβιταμίνη Α), όπως η βήτα-καροτίνη, όπου μετατρέπονται στον οργανισμό σε ενεργή βιταμίνη Α.

Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες που σημαίνει πως απορροφάται από τον οργανισμό μαζί με τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Η περίσσια ποσότητα αποθηκεύεται στο συκώτι για μελλοντική χρήση ως ενεργή μορφή της, δηλαδή ως ρετινόλη και ρετινάλη.

Που βοηθάει η Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού:

Όραση: Η βιταμίνη Α είναι από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της όρασης. Βοηθά στην καλή προσαρμογή του ματιού στο σκοτάδι αλλά και στην αποφυγή της οφθαλμικής ξηρασίας. Επιπλέον το Β-καροτένιο φαίνεται να μειώνει το κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επομένως, η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Α είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

 

Διατήρηση Υγείας Κυττάρων, Βλεννογόνων και Επιθηλιακών Ιστών: Συμβάλλει στην κανονική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος και των μαλλιών. Επηρεάζει επίσης την ανάπλαση και την υγεία των επιδερμικών και εσωτερικών επιφανειών του σώματος και των οστών.

 

Αντιοξειδωτική Δράση: Η βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξείδωση που προκαλείται από ελεύθερα ριζώματα.

 

Μεταβολισμός του σιδήρου: Συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου στον οργανισμό. Η έλλειψη βιταμίνης Α από τον οργανισμό μπορεί να επιδεινώσει και τα συμπτώματα σε περίπτωση χαμηλού σιδήρου.

 

Ανοσοποιητικό σύστημα: Βελτιώνει τις λειτουργίες των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων απέναντι στα αντιγόνα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό προλαμβάνοντας την ανάπτυξη ασθενειών στον οργανισμό.

Πηγές πρόσληψης βιταμίνης Α

Αφού είδαμε τα οφέλη της βιταμίνης Α για τον οργανισμό μας συμπεραίνουμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πρόληψη της μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής.
Τη βιταμίνη Α μπορούμε να την λάβουμε και από ζωικής προέλευσης τρόφιμα αλλά και από φυτικά.

Ζωικές Πηγές:

Η βιταμίνη Α από ζωικές πηγές, γνωστή ως ρετινόλη ή “προσχηματισμένη βιταμίνη Α“, είναι άμεσα διαθέσιμη για τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε ρετινόλη ενδεικτικά είναι:
• Συκώτι
• Κρόκος αυγού
Κατσικίσιο γάλα
• Τυρί
• Σολομός

Φυτικές πηγές:

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν καροτενοειδή (υπεύθυνα για το χαρακτηριστικό πορτοκαλί, κόκκινο & κιτρινο τους χρώμα). Αυτές οι ενώσεις, όπως το β-καροτένιο, α-καροτένιο και γ-καροτένιο, ονομάζονται “προβιταμίνη Α.” Στις φυτικές πηγές ακόμη και σε μικρές ποσότητες, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο όμως τροφές πλούσιες σε προβιταμίνη Α ενδεικτικά είναι:

• Γλυκοπατάτα
• Καρότα
• Αποξηραμένα βερίκοκα
• Κολοκύθα κίτρινη
• Κόκκινες πιπεριές
• Τομάτες
• Μάνγκο
• Σπανάκι

 

Επιπλέον έχουν παρασκευασθεί αρκετά συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε καροτενοειδή ενώ η βιταμίνη Α (σε μορφή ρετινόλης) προστίθεται σε αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, οι χυμοί, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

Βιταμίνη Α και ισορροπημένη διατροφή

Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, ευαισθησία του δέρματος και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Επομένως, η ισορροπημένη κατανάλωση βιταμίνης Α είναι σημαντική για την υγεία και μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει τα επιθυμητά για τον οργανισμό αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού (PRI) σχετικά με την βιταμίνη Α, διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ως εξής :

• Βρέφη (7-11 μηνών) και παιδιά: 250—750 μg RE ανά ημέρα
• Ενήλικες: 750 μg RE ανά ημέρα για τους άνδρες και 650 μg RE ανά ημέρα για τις γυναίκες
• Έγκυες & θηλάζουσες: 700 και 1300 μg RE ανά ημέρα αντίστοιχα

1 ισοδύναμο ρετινόλης (RE) ισοδυναμεί με 1μg ρετινόλης ή 6 μg β-καροτένιου ή 12μg άλλων καροτενοειδών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η βιταμίνη Α απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μέσω των λιπαρών που καταναλώνουμε. Πολλές ζωικές τροφές μάλιστα από αυτές που αναφέραμε, όπως το συκώτι και ο σολομός έχουν από μόνα τους πολλά λιπαρά, βοηθώντας έτσι στην απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό. Αυτός είναι και ένας λόγος που η βιταμίνη Α από ζωικές πηγές απορροφάται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από τα καροτενοειδή, περίπου 70-90% έναντι 20-50%.

Ένας ακόμη λόγος είναι “η διαδρομή” που κάνει στον οργανισμό το β-καροτένιο που λαμβάνουμε από φυτικές πηγές καθώς απαιτεί επιπλέον δραστηριότητα ενζύμων για να μετατραπεί σε ενεργή βιταμίνη Α, τη ρετινόλη, όπως είδαμε προηγουμένως. Τέλος τα “χαμηλά λιπαρά” γεύματα μειώνουν ακόμη περισσότερο το συνολικό ποσοστό απορρόφησης της βιταμίνης Α από κάθε πηγή.

Ιδέες διατροφής για πρόσληψη βιταμίνης Α

Η διατροφή είναι το μέσο για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποδώσει επάρκεια της βιταμίνης Α και στις δύο της μορφές, αρκεί να περιέχει πηγές και ζωικές και φυτικές. Αυτή είναι μια ασφαλής προσέγγιση για την αύξηση των αποθεμάτων βιταμίνης Α στο συκώτι.

 

Καθημερινές ιδέες διατροφής για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Α:

 

• Πρόληψη φρούτων & λαχανικών πλούσιων σε Βιταμίνη Α όπως αυτά που είδαμε προηγουμένως σε συνδυασμό με υγιεινά λίπη όπως καλής ποιότητας βούτυρο, ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
• Μπορείτε να συνδυάστε τα φρούτα σας με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε καλά λιπαρά όπως γάλα καρύδας, γιαούρτι ή κατσικίσιο γάλα
• Βάλτε τα ψητά λαχανικά όπως το καρότο και η γλυκοπατάτα στο πρόγραμμα διατροφής σας σε συνδυασμό με μία κουταλιά ελαιόλαδο
• Φτιάξτε καθημερινά smoothies για το πρωινό σας με μία πηγή πλούσια σε βιταμίνη Α
• Πάρτε ένα αυγό σαν σνακ στην εργασία σας

Γιατί το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α

Κατσικίσιο γάλα σε σκόνη 600g AriaΤο κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, συγκεκριμένα το κατσικίσιο γάλα σε σκόνη της σειράς Aria περιέχει 224μg ανά μερίδα 250ml έτοιμου προϊόντος. Αυτό σημαίνει πως καλύπτει το 28% των αναγκών ενός μέσου ενήλικα μόνο με ένα ποτήρι γάλα. Λόγω της κρεμώδους σύστασης του, το κατσικίσιο γάλα είναι ιδανική επιλογή και για διάφορες παρασκευές όπως κρέπες, γλυκά, muffins κ.α

Ο λόγος που το κατσικίσιο γάλα είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη Α είναι επειδή οι κατσίκες μετατρέπουν όλο το βήτα καροτένιο από την τροφή τους σε βιταμίνη Α στην παραγωγή γάλακτος. Τα κατσίκια είναι ζώα που βόσκουν στην φύση και η διατροφή τους περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με τις αγελάδες που συνήθως τρέφονται με επεξεργασμένες ζωοτροφές. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά της φύσης, από την ποικιλία βότανων και φυτών που καταναλώνουν, περνάνε στο γάλα που μας δίνουν.

Η Real Greek Dairies με την σειρά Aria, φέρνει όλα τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος στην πόρτα σας. Είναι σε μορφή σκόνης διατηρώντας έτσι αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του Ελληνικού, αγνού κατσικίσιου γάλακτος.

H Real Greek Dairies είναι μέλος του ομίλου της Hellenic Protein.

* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο