Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες άνω των 49€

Που μας βοηθάει ο Ψευδάργυρος και σε ποια τρόφιμα τον βρίσκουμε

18/04/2024
Μέταλλα & ιχνοστοιχεία

Ο Ψευδάργυρος (Zn) είναι το δεύτερο πιο κοινό μέταλλο μετά τον Σίδηρο που υπάρχει στον οργανισμό. Παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανάπτυξη και συντήρηση των ιστών, και η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πως βοηθά ο Ψευδάργυρος την υγεία μας

Ο Ψευδάργυρος είναι ένα από τα 24 μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για την επιβίωση του. Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο πάρα πολύ σημαντικό για τον οργανισμό μας και παρ’ όλο που τον χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες μπορεί να υπάρξει έλλειψη στον οργανισμό.

Ας δούμε μερικές μόνο από τις ιδιότητες του:

 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Ο Ψευδάργυρος λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών.

 

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Ο Ψευδάργυρος συμβάλλει στην ενίσχυση των φυσιολογικών λειτουργιών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών, καθώς και να ενισχύσει τη γενική υγεία και ευεξία του οργανισμού.

 

Βελτίωση της γενικής υγείας του δέρματος: Ο Ψευδάργυρος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος μας. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του έρπητα, της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγείας του δέρματος.

 

Ψυχολογικές επιδράσεις: Ο Ψευδάργυρος έχει επίσης αναφερθεί ότι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.

 

Συνοψίζοντας, ο Ψευδάργυρος είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας. Από την προστασία των κυττάρων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μέχρι τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και τις θετικές επιδράσεις στην ψυχική μας υγεία και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Ψευδάργυρος: Σε ποιες τροφές τον βρίσκουμε

Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία μας. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει Ψευδάργυρο και αποθηκεύει ελάχιστες ποσότητες, οπότε πρέπει να του τον παρέχουμε μέσω της τροφής.

Ο Ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, υπάρχει βέβαια και σε φυτικές πηγές όμως λόγω των φυτικών οξέων που υπάρχουν, η απορρόφηση του από τον οργανισμό είναι πιο περιορισμένη.

Κρέας & πουλερικά: Όλα αυτά και ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο συκώτι, είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου.
Θαλασσινά: Ορισμένα θαλασσινά όπως οστρακοειδή, μύδια και αστακοί είναι επίσης πλούσιες πηγές ψευδαργύρου. Μάλιστα τα μύδια αποτελούν μία από τις πλουσιότερες τροφές σε ψευδάργυρο, περιέχοντας έως και 7 mg ανά 100 γραμμάρια.

Γαλακτοκομικά: Γάλα, γιαούρτι & διάφορα τυριά είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμου Ψευδαργύρου, που σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας. Το κατσικίσιο γάλα σε σκόνη, της σειράς Aria αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

Φασόλια και Σπόροι: Φασόλια, όπως τα φασόλια ναυαγίου και τα φασόλια μαυρομάτικα, καθώς και σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των κολοκυθόσπορων και των λιναρόσπορων, μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη του ψευδαργύρου.

Ξηροί καρποί: Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια και φυστίκια, είναι επίσης πλούσιες πηγές ψευδαργύρου και μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή πρόσληψη του στοιχείου αυτού.

Μαύρη σοκολάτα: Ένα κομμάτι μαύρης, άγλυκης σοκολάτας των 100 γραμμαρίων είναι τόσο πλούσιο σε Ψευδάργυρο που μπορεί να αποδώσει σχεδόν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

Η έλλειψη Ψευδαργύρου στον οργανισμό και τι προκαλεί

Λόγω του ότι ο οργανισμός χρειάζεται μικρές ποσότητες Ψευδαργύρου για την ομαλή λειτουργία του, η έλλειψη σε Ψευδάργυρο δεν είναι συνηθισμένη όμως μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

Ψευδάργυρος: Η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως:

 

• Αναιμία: Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, οπότε η
έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

 

• Αδυναμία ανοσοποιητικού συστήματος: Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη
λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψη του μπορεί να καταστήσει τον
οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις και νόσους.

 

• Νευρολογικά προβλήματα: Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη μετάδοση νευρικών παλμών και
η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, ανησυχία
και καταστάσεις κόπωσης.

Ψευδάργυρος: Τοξικότητα από υπερβολική κατανάλωση

Όπως χρειαζόμαστε τον Ψευδάργυρο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και η έλλειψη του μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, έτσι και η υπερκατανάλωση του μπορεί επίσης να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

 

Μερικά από αυτά είναι:

 

– Ναυτία & εμετός
– Διάρροια
– Ψυχολογική κατάπτωση
– Αδύναμο ανοσοποιητικό
– Πονοκέφαλοι
– Κράμπες στομάχου

 

Επιπλέον η κατανάλωση Ψευδαργύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπάρκεια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο Σίδηρος και ο Χαλκός.

Πόση ποσότητα Ψευδαργύρου πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

Για να αποφύγουμε όλες τις ανεπιθύμητες παρενέργειες πρέπει να τηρούμε την συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση και να μην διαφεύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής Ψευδαργύρου χωρίς να έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση Ψευδαργύρου μπορεί να διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα και ανά φύλο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) παρέχει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου σε άτομα διαφορετικών ηλικιών:

• Ενήλικες (άνδρες και γυναίκες): 15 μικρογραμμάρια

• Εφήβοι (14-18 ετών): 11 μικρογραμμάρια

• Παιδιά (9-13 ετών): 8 μικρογραμμάρια

• Παιδιά (4-8 ετών): 5 μικρογραμμάρια

• Παιδιά (1-3 ετών): 3 μικρογραμμάρια

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όσο περισσότερη πρωτεΐνη περιέχει ένα γεύμα, τόσο μεγαλύτερη η απορρόφηση του ψευδαργύρου από τον οργανισμό.

 

Επιπλέον η πρόσληψη Ψευδαργύρου είναι πολύ σημαντική για ανθρώπους που γυμνάζονται καθώς συμβάλλει στη σύνθεση πρωτεϊνών, τον μηχανισμό του σώματος για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών. Επίσης για ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα, η έλλειψη Ψευδαργύρου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει την απώλεια κιλών.

 

Η πρωτεΐνη της Real Greek Dairies είναι το ιδανικό γεύμα για πριν ή μετά το γυμναστήριο αφού προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου και βοηθά στην αποκατάσταση και τη σωστή λειτουργία των μυών.

Γιατί τα προϊόντα από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ψευδαργύρου σε σχέση με τα αγελαδινά;

Τα προϊόντα της Real Greek Dairies από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα είναι μία εξαιρετική επιλογή πρόσληψης ψευδαργύρου. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτού του πολύτιμου μετάλλου σε σχέση με τα αντίστοιχα αγελαδινά για δύο κυρίως λόγους:

 

Διατροφή: Οι κατσίκες έχουν την τάση να τρέφονται από τη φύση, έτσι καταναλώνουν περισσότερα φυτά και βότανα που  έχουν επαφή με το έδαφος. Επειδή ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο έδαφος, η διατροφή των κατσικών και των προβάτων είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.

 

Αναλογία σώματος και βάρος: Οι κατσίκες έχουν πολύ μικρότερο σώμα από τις αγελάδες, οπότε το γάλα που παράγουν έχει συγκεντρωμένα συστατικά συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου.

 

Επιπλέον, οι διαφορές στη βιοχημική σύνθεση του γάλακτος μεταξύ των δύο ειδών ζώων επίσης επηρεάζουν τη συγκέντρωση του ψευδαργύρου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Κατσικίσιο γάλα & αιγοπρόβεια πρωτεΐνη: Ποια τα πλεονεκτήματα τους

H Real Greek Dairies είναι μέλος του ομίλου της Hellenic Protein.

* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο