Πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους ανθρώπους ενάντια στην μυϊκή αδυναμία
Περίπου το 30-40% των μυϊκών ινών του μπορεί να χάσει ένας άνθρωπος μέχρι να γίνει 80 ετών καθώς οι μύες σταδιακά ατροφούν.
Πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους ανθρώπους – Γιατί είναι τόσο απαραίτητη
Με το πέρασμα του χρόνου είναι γνωστό πως μειώνεται η μυϊκή μάζα, ουσιαστικός παράγοντας για τις λειτουργικές ικανότητες του ανθρώπου. Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να κρατάει την δύναμη του σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς είναι πολύτιμο κομμάτι μίας ποιοτικής ζωής και έχει επίδραση ακόμη και σε απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να βγει να πετάξει τα σκουπίδια ή να κατέβει μία σκάλα.
Οι αλλαγές που επέρχονται στον μυϊκό ιστό με την πάροδο των χρόνων είναι ως ένα σημείο αναπόφευκτες όμως υπάρχουν τρόποι ενδυνάμωσης του σώματος για μία πιο ποιοτική ζωή. Στις ηλικίες από 65 και πάνω η επαρκής πρόσληψη σε πρωτεΐνες είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της σαρκοπενίας, την προστασία των μυών και τη μείωση των πιθανοτήτων αστάθειας και τραυματισμών που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το σώμα και την υγεία.
Αν δεν ληφθεί η κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνών, ο οργανισμός αρχίζει από μόνος του να τραβάει από τις αποθήκες του, δηλαδή τον μυϊκό ιστό. Παλαιότερα πίστευαν ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγούσε σε απώλεια οστικής μάζας και επιβάρυνε τα νεφρά, και τα δύο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Τώρα έχει αποδειχθεί ότι μια μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών ωφελεί την υγεία των οστών και ότι οι υψηλότερες προσλήψεις πρωτεΐνης, έως και 35% των ημερήσιων θερμίδων, αποτελούν κίνδυνο για τους ηλικιωμένους μόνο αν έχουν ήδη κάποια είδους παθολογία νεφρικής λειτουργίας.
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως ακόμη και αν η απώλεια μυϊκής μάζας είναι δεδομένη με το πέρασμα των χρόνων η κατανάλωση σε πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους ανθρώπους μπορεί να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί καθυστερεί αυτή την απώλεια.
Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους
Οι διατροφικές συνήθειες σήμερα έχουν αλλάξει και υπάρχει η τάση για μία πιο φυσική διατροφή απαλλαγμένη από συντηρητικά και άλλα πρόσθετα. Οι επιστημονικές έρευνες επικεντρώνονται στο πως οι αλλαγές αυτές θα έχουν αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια τόσο στην ίδια την ζωή των ανθρώπων όσο και στην λειτουργία των μυών.
Ωστόσο υπάρχει και μία ακόμη σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής καθώς περνάνε οι γενιές. Συγκρινόμενοι με τους γονείς και τους παππούδες τους οι αυριανοί ηλικιωμένοι, θα έχουν περάσει τη ζωή τους κάνοντας ένα πολύ λιγότερο σωματικά απαιτητικό επάγγελμα και ίσως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόνιμης παχυσαρκίας και νόσων σχετιζόμενων με τον τρόπο ζωής.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να γερνά, μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για περισσότερο καιρό; Η απάντηση έχει να κάνει κατά πολύ με την πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους και στη διατροφή τους.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες σε πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό για την διατήρηση της μυϊκής μάζας και την αποφυγή της σαρκοπενίας. Συγκεκριμένα, συστήνεται 1 με 1,5 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ποσοστό που σε αρκετές περιπτώσεις στους ευρωπαίους πολίτες δεν καλύπτεται. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως:
– Χαμηλή όρεξη/ ανορεξία
– Κινητικές / διανοητικές δυσκολίες
– Δυσκολία στην αγορά ή την προετοιμασία γευμάτων για τον οποιοδήποτε λόγο
– Οικονομικοί περιορισμοί
O Donald Layman, Διδάκτορας Φιλοσοφίας, ερευνητής πρωτεϊνών και επίτιμος καθηγητής στο τμήμα επιστήμης τροφίμων & ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois υποστηρίζει ότι η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας, ποιοτικής πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι η υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη στη διατροφή και συνήθως παρέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα λευκίνης, το αναγκαίο αμινοξύ που, όπως λέει ο κ. Layman, αποτελεί το κλειδί για τη σύνθεση των μυών. Έχει ανακαλυφθεί ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λευκίνη.
Τι είναι η λευκίνη & που βοηθά
Η λευκίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) μαζί με την ισολευκίνη και τη βαλίνη. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και απαραίτητα ονομάζονται τα αμινοξέα που δεν μπορεί να τα παράξει ο οργανισμός από μόνος του και πρέπει να γίνει η πρόσληψη τους μέσω της τροφής.
Σε σύγκριση με τα άλλα δύο αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), η λευκίνη είναι ο πιο ισχυρός ενεργοποιητής της πρωτεϊνοσύνθεσης. Σύμφωνα με έρευνες η λευκίνη, σε συνδυασμό με γυμναστική, αυξάνει την μυική μάζα, βοηθάει τον μεταβολισμό & σταθεροποιεί τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες ώστε να φανεί κατά πόσο η λευκίνη βοηθά στην ενεργοποίηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης στους ηλικιωμένους, δεδομένου πως κατά την γήρανση, τα κύτταρα γίνονται όλο και πιο ανεκτικά στην ενεργοποίηση της πρωτεϊνοσύνθεσης.
Οι έρευνες λοιπόν δείχνουν πως οι ηλικιωμένοι χρειάζονται διπλάσια ποσότητα λευκίνης σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες και αυτό εξηγείται και λόγω των κυττάρων που αναπτύξουν αντίσταση αλλά και από το γεγονός πως στους ηλικιωμένους η λευκίνη συγκρατείται στο έντερο και περιορίζεται η ποσότητα της που κυκλοφορεί μέσω του αίματος.
Συνεπώς καταλαβαίνουμε και εδώ πόσο σημαντική είναι η πρόσληψη σε πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους.
Πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους και άσκηση με βάρη
Η άσκηση κατά την τρίτη ηλικία ενθαρρύνεται ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο. Η άσκηση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης σε έναν οργανισμό. Τα οφέλη που προσφέρει στα ηλικιωμένα άτομα είναι πολλά ενισχύοντας την φυσική κατάσταση τους όπως και την ψυχική αλλά και την συναισθηματική τους υγεία.
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η εξάσκηση με βάρη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία με μοναδική εξαίρεση αυτή του καρκίνου. Μάλιστα η έρευνα λέει πως αν υπάρχει συνδυασμός ασκήσεων με βάρη και αερόβιας άσκησης τότε μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα με επικεφαλής την Dr Jessica Gorzelitz, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, από τους οποίους περίπου 28.500 απεβίωσαν σε διάστημα μιας δεκαετίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine” και είχε τα εξής αποτελέσματα: η άσκηση με βαράκια σχετιζόταν με 9% έως 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ανάλογα με το πόσο συχνή ήταν η χρήση τους. Για παράδειγμα για μία ή δύο φορές την εβδομάδα η μείωση του κινδύνου θανάτου ήταν 14%. Για όσους έκαναν συνδυαστική γυμναστική (βάρη και αερόβια) η μείωση ήταν εκπληκτικά μεγαλύτερη κατά 41% έως 47%.
Για τις ανάγκες της έρευνας σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (23%) έκανε άσκηση με λιγότερα ή περισσότερα βαράκια, με το 16% να το κάνει σε τακτική βάση (μία έως έξι φορές μέσα στην εβδομάδα) και τέλος ο ένας στους τρεις (32%) έκανε αερόβια άσκηση.
Η κατανάλωση αιγοπρόβειας πρωτεΐνης ορού γάλακτος κατά την τρίτη ηλικία είναι μία εξαιρετική επιλογή αφού καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Παράγοντες πέρα από την ηλικία, όπως η άσκηση, μπορεί να επηρεάσουν τις αναγκαίες ποσότητες σε πρωτεΐνη στους ηλικιωμένους. Η Real Greek Whey 80 μπορεί να γίνει μέρος της διατροφής των ηλικιωμένων βοηθώντας στην κάλυψη οποιονδήποτε διατροφικών κενών με φυσικό τρόπο χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Πέρα από τα οφέλη κατανάλωσης πρωτεΐνης σε άτομα της τρίτης ηλικίας που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και αρκετά πρακτικά πλεονεκτήματα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.
– Είναι εύκολη στην κατανάλωση αφού μπορεί να αναμιχθεί με νερό, τσάι, χυμό, καφέ και όποιο άλλο ρόφημα.
– Λόγω της προέλευσης της από αιγοπρόβειο ορό γάλακτος είναι εύκολη στην πέψη.
– Βοηθά άμεσα στην εκπλήρωση διατροφικών στόχων και συμβάλλει στην γενικότερη υγεία και ευεξία.
– Μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πληρότητας.
– Προσφέρει ποικιλία στην διατροφή.
* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.
Real greek protein
Αιγοπρόβεια Πρωτεΐνη ορού γάλακτος 1kgΗ κλασική αγαπημένη σκόνη πρωτεΐνης, Real Greek Whey 80 είναι 100% Ελληνική αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Έχει περιεκτικότητα 82% σε φυσική, καθαρή πρωτεΐνη και δεν περιέχει συντηρητικά.
Real greek protein
Shot Πρωτεΐνης με γεύση Μπανάνα 16gΓια γρήγορη και εύκολη κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα, το Real Greek Whey 80 Shot με γεύση μπανάνα θα σου δώσει την λύση. Σε πρακτική συσκευασία σέικερ για να το έχεις παντού μαζί!
Real greek protein
Αιγοπρόβεια πρωτεΐνη 2kg με γεύσεις μπανάνα & μπισκότοΔύο σε ένα! Η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος, Real Greek Whey 80, με δύο ξεχωριστές γεύσεις, μπανάνα και μπισκότο. Απολαύστε με όποιον συνδυασμό γεύσεων επιθυμείτε.
Real greek protein
Αιγοπρόβεια Πρωτεΐνη 1kg & Γεύση ΜπανάναΗ αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος - Real Greek Whey 80 μαζί με γεύση μπανάνα. Προσφέρει μία απολαυστική γευστική εμπειρία με όλα τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.