Κατσικίσιο γάλα: 10 + 1 λόγοι για να πίνεις κάθε μέρα!
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να προτιμάται η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος έναντι του αγελαδινού και σαν αυτούσιο προϊόν γάλακτος αλλά και στα προϊόντα του όπως το γιαούρτι, το βούτυρο κ.α. Αυτό οφείλεται στα πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα που προσφέρει αλλά και στην υψηλή διατροφική του αξία.
Έτσι οι καταναλωτές, που φαίνεται να στρέφονται πια σε μία πιο υγιεινή και με λιγότερα συντηρητικά διατροφή, το εντάσσουν στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο παχύ και κρεμώδες σε σχέση με το αγελαδινό ή τα φυτικά γάλατα και παρουσιάζει διάφορα πλεονεκτήματα.
Αν σκέφτεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι σημαντικό να δούμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.
Info: Οι κατσίκες θεωρούνται ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους. Μελέτες δείχνουν ότι το Bezoar ibex, ένας τύπος κατσίκας που κατάγεται από τη δυτική Ασία στα Όρη Ζάγρος, μπορεί να είναι ο πρώτος πρόγονος της σύγχρονης εξημερωμένης κατσίκας.
Το κατσικίσιο γάλα:
Είναι Πλούσιο σε Πρωτεΐνες
Εάν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη στην καθημερινή σας διατροφή, το κατσικίσιο γάλα είναι μία εξαιρετική επιλογή. Συγκριτικά κυρίως με φυτικά γάλατα όπως σόγιας, βρώμης κ.α το κατσικίσιο προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα. Επιπλέον όπως θα δούμε και παρακάτω, τα θρεπτικά συστατικά του απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό που σημαίνει ότι το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει και εύκολα και άμεσα τις ποσότητες πρωτεΐνης που παίρνει από το κατσικίσιο γάλα.
Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος περιέχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αμινοξέων, όπως η τρυπτοφάνη και η κυστεΐνη, σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος τα οποία έρευνες τα συνδέουν με ανοσορυθμιστικές, διαχείρισης αλλεργιών, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις καθώς και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Βοηθά στη Μείωση των Επιπέδων της Χοληστερόλης
Το κατσικίσιο γάλα έναντι του αγελαδινού είναι πλουσιότερο σε υγιεινά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και τριγλυκερίδια μέσης αλύσου που είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, έχει λιγότερη χοληστερόλη από το αγελαδινό, βοηθώντας έτσι στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και στον καλύτερο μεταβολισμό των λιπιδίων.
Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης και των ηπατικών ενζύμων σε φυσιολογικά επίπεδα, προλαμβάνοντας καρδιακές παθήσεις. Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης Κ και Καλίου, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Είναι πιθανό άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος να μην είναι στις αντίστοιχες του κατσικίσιου. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν διαφορετικό τύπο καζεΐνης.
Συγκεκριμένα, στο κατσικίσιο γάλα συναντάμε μειωμένα επίπεδα της αs1-καζεΐνης που συναντάμε στο αγελαδινό γάλα και αυξημένα επίπεδα β-καζεΐνης. Η αs1-καζεΐνη έρευνες δείχνουν πως εμπλέκεται σε διάφορες αλλεργίες, φλεγμονές του εντέρου αλλά και άλλων καταστάσεων όπως η ακμή. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που το γάλα κατσίκας θεωρείται υποαλλεργικό.
Περιέχει Λιγότερη Λακτόζη
Περιέχει λιγότερη λακτόζη σε σχέση με το αγελαδινό για αυτό και είναι πιο εύπεπτο για άτομα με ήπιες αλλεργίες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Προσοχή όμως η λακτόζη συνεχίζει να αποτελεί το κύριο συστατικό του γάλακτος της κατσίκας για αυτό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας σε περιπτώσεις δυσανεξίας.
Είναι Πιο Εύκολο Στην Πέψη
Για όλους τους λόγους που προαναφέραμε το κατσικίσιο θεωρείται πιο εύπεπτο σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Επιπλέον περιέχει περισσότερα μέσης αλύσου λιπαρά οξέα (MCTs – Medium Chain Triglycerides), τα οποία απορροφώνται πιο εύκολα από το έντερο και δεν απαιτούν ενζυμική διάσπαση, κάνοντας έτσι το γάλα πιο εύπεπτο.
Τέλος μία πολύ σημαντική πληροφορία είναι πως το ανθρώπινο γάλα έχει παρόμοια χημική σύσταση με το γάλα κατσίκας. Έτσι είναι πιο εύπεπτο και διευκολύνει το σώμα μας να μπορεί να απορροφά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το γάλα καθώς περνάει από το σύστημά μας, προκαλώντας λιγότερη επιβάρυνση στις πεπτικές διεργασίες.
Info: Παρ’ όλο που το κατσικίσιο γάλα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο έντονα γνωστό στον δυτικό κόσμο και στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται ότι περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει κατσικίσιο γάλα αντί για αγελαδινό.
Είναι Πλούσιο Σε Ασβέστιο & Αλλα Θρεπτικά Συστατικά
Γενικά το γάλα θεωρείται πηγή ασβεστίου, έτσι και το κατσικίσιο, όπου βοηθά τα οστά να παραμείνουν υγιή και συμβάλλει στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσής. Επιπλέον οι κατσίκες συνήθως τρέφονται από φυτά, καρπούς και βότανα που βρίσκουν διαθέσιμα στην φύση και όχι με επεξεργασμένες τροφές.
Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους περνάνε στο γάλα που παράγουν κάνοντας το πολύτιμο και για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όπως είπαμε οι κατσίκες τρέφονται απευθείας από την φύση, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή τους. Έτσι το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, D, E και ψευδάργυρο τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος.
Η βιταμίνη Α, συγκεκριμένα, βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που βλέπουμε πια στην αγορά προϊόντα περιποίησης του δέρματος με βάση το κατσικίσιο γάλα.
Ενισχύει Την Απορρόφηση Θρεπτικών Συστατικών
Η καζεΐνη τύπου α1 που συναντάται στο αγελαδινό γάλα δημιουργεί μεγαλύτερα, πιο δύσκολα διαχειρίσιμα από τον οργανισμό πηγμάτων στο στομάχι. Αυτά τα πυκνά πήγματα μπορεί να παρεμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα, η καζεΐνη τύπου α2 που υπάρχει στο κατσικίσιο δημιουργεί πιο μαλακά και εύπεπτα πήγματα, διευκολύνοντας έτσι την απορρόφηση.
Μάλιστα έρευνες συνδέουν την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος με την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό βοηθώντας έτσι άτομα που ταλαιπωρούνται με αναιμία. Αυτό γιατί έχει ελαφρώς όξινη φύση, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο έντερο που είναι πιο ευνοϊκό για την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων μετάλλων. Επιπλέον περιέχει μικρότερα σφαιρίδια λίπους όπου διασπώνται και απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Συνεπώς έχουμε καλύτερη συνολική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που διαλυτοποιούνται μέσα σε αυτά, όπως ο σίδηρος.
Βοηθά Στην Υγεία Της Καρδιάς
Τα υψηλά επίπεδα καλίου στο γάλα κατσίκας βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς το κάλιο είναι αγγειοδιασταλτικό που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και ανακουφίζει την ένταση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Επιπλέον όπως είδαμε και παραπάνω το κατσικίσιο γάλα περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου (MCTs) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Έτσι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.
Έχει Υψηλότερα Ποσοστά Καλών Λιπαρών Οξέων & Βοηθά Στην Δίαιτα
Παρόλο που το γάλα κατσίκας έχει περισσότερα λιπαρά σε σχέση με το αγελαδινό, περιέχει λιγότερα επιβλαβή λιπαρά, όπως είδαμε και παραπάνω, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα χωρίς να υπάρξουν στερήσεις.
Επιπλέον το γάλα κατσίκας με τον πλούτο θρεπτικών συστατικών που προσφέρει δεν χρειάζεστε τόσο μεγάλη ποσότητα για να μας δώσει την ίδια (ή καλύτερη) ποσότητα θρεπτικών συστατικών έναντι του αγελαδινού. Συγκεκριμένα, ένα μόνο φλιτζάνι μπορεί να παρέχει σχεδόν το 40% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, το 20% της πρόσληψης βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και σημαντική ποσότητα καλίου και φωσφόρου.
Βοηθά Στην Ενυδάτωση & Στην Ενέργεια Του Οργανισμού
Είναι πηγή ηλεκτρολυτών όπως κάλιο και νάτριο που είναι σημαντικοί για την ισορροπία των υγρών και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Επιπλέον περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμινών το συμπλέγματος Β (Β6 – πυριδοξίνη, Β12 – κοβαλαμίνη, Β1 – θειαμίνη) που συμμετέχουν στην μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.
Τέλος όπως είδαμε και στην αρχή, περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες που παρέχουν αμινοξέα απαραίτητα για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των μυών. Αυτό βοηθά στην ανάκτηση της ενέργειας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα μετά από την άσκηση.
Info: Οι κατσίκες μετατρέπουν όλο το β-καροτένιο που λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους σε βιταμίνη Α για αυτό και τα προϊόντα που παράγονται όπως το γάλα, οι κρέμες και το βούτυρο έχουν πιο λευκό χρώμα σε σχέση με τα αγελαδινά.
Οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο κατά τη διαδικασία της πέψης μέσω ενός φυσιολογικού φαινομένου που ονομάζεται «εντερική ζύμωση». Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο που έχει σημαντική επίδραση στην αλλαγή του κλίματος και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι τα εκατομμύρια αγελάδων που εκτρέφονται για κρέας και γάλα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της στιβάδας του όζοντος και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Επιπλέον από την φύση τους, λόγω μεγέθους οι κατσίκες καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού και νερού ενώ πάλι λόγω του μεγέθους τους καταναλώνουν φυτά και καρπούς σκαρφαλώνοντας σε δέντρα ή απόκρημνα σημεία βοηθώντας έτσι στην αναγέννηση του εδάφους. Μάλιστα οι κατσίκες συνήθως τριγυρνούν γύρω γύρω από έναν περιφραγμένο χώρο, τρώγοντας αγκάθια, καλέντουλες, τσουκνίδες, γαϊδουράγκαθα και άλλα αγκαθωτά ή ξυλώδη φυτά. Έτσι είναι χρήσιμες και για την αποτροπή της εξάπλωσης αγκαθιών και άλλων ζιζανίων στο χωράφι.
Υποστηρίζοντας την παραγωγή γάλακτος κατσίκας μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Θρεπτικά Συστατικά Στο Κατσικίσιο Γάλα Σε Σκόνη – Aria
Το κατσικίσιο γάλα της σειράς Aria είναι ένα φυσικό προϊόν, 100% Ελληνικό και απαλλαγμένο από πρόσθετα και επιβλαβή συντηρητικά για την υγεία. Πρόκειται για ένα προϊόν που λόγω της σύστασης του (σε σκόνη) περιέχει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του κατσικίσιου γάλακτος και μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει μελετηθεί και είναι σε θέση να φέρει στις ετικέτες του ισχυρισμούς υγείας αφού αποδεδειγμένα:
- Βοηθά τα οστά να παραμείνουν υγιή
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Βοηθάει στην υγεία του νευρικού συστήματος
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Στην Real Greek Dairies επιμένουμε στην φυσική διατροφή και στόχος μας είναι να σας προσφέρουμε Ελληνικά, ποιοτικά και με αποδεδειγμένα οφέλη προϊόντα.
Η Real Greek Dairies είναι μέλος του ομίλου της Hellenic Protein (Ελληνικές Πρωτεΐνες Α.Ε).
Ας δούμε αναλυτικά τι περιέχει ένα ποτήρι Aria:
0,2μg Βιταμίνη Β12
482mg Κάλιο
257mg Ασβέστιο
8g Πρωτεΐνης
33,6mg Μαγνήσιο
224μg Βιταμινη Α
0,1mg Θειαμίνη
0,2mg Ριβοφλαβίνη
Συγκεκριμένα:
• Η Βιταμίνη Α, Βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
• Η Θειαμίνη, η Ριβοφλαβίνη, το Κάλιο και το Μαγνήσιο συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
• Το Παντοθενικό Οξύ συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση και μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών, της Βιταμίνης D και ορισμένος νευροδιαβιβαστών
• Το Ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
• Ο Φώσφορος, το Μαγνήσιο και ο Ψευδάργυρος συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
Στα πλαίσια μία ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 60g σκόνης (2 μερίδες 250ml έτοιμου προϊόντος).
Το γάλα κατσίκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή διατροφή όπως όλα τα υπόλοιπα γάλατα.
Μερικές ιδέες είναι:
• Μαζί με δημητριακά ή γκρανόλα
• Σπιτικές μπάρες βρώμης ή δημητριακών
• Μέσα στον καφέ
• Smoothies
• Σε διάφορες συνταγές όπως κρέπες, γλυκά, σούπες – θα βρείτε αρκετές συνταγές στο blog μας αλλά και σε Facebook & Instagram
Τα γάλατα ξηρών καρπών συχνά έχουν πολύ υδαρή σύσταση και δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες με το κανονικό γάλα σε ορισμένες συνταγές. Το κατσικίσιο γάλα είναι κρεμώδες και έχει παρόμοια σύσταση με το αγελαδινό γάλα, αλλά με ιδιότητες που το καθιστούν πιο εύπεπτο.
* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.