Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες άνω των 49€

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις

18/04/2024
Πρωτεϊνη - Πρωτεϊνες

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος; Από τι και πως παρασκευάζεται; Τι οφέλη έχει για τον οργανισμό; Είναι ιδανική για εμένα; Έχει παρενέργειες; Ποιες διαφορές έχει η
αιγοπρόβεια πρωτεΐνη; Αυτές και άλλες απαντήσεις θα δώσουμε σε αυτό το άρθρο. Αν έχετε επιπλέον απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας, θα χαρούμε να
σας ακούσουμε!

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί την υψηλότερη σε βιολογική αξία πρωτεΐνη. Η βιολογική αξία είναι ένας δείκτης που όσο υψηλότερος είναι τόσο μεγαλύτερη και η ικανότητα του οργανισμού να την αφομοιώσει. Ο δείκτης αυτός σχετίζεται με την ποσότητα των αμινοξέων που αποδίδει η κάθε πρωτεΐνη όταν διασπάται από τον οργανισμό μας.

Ο ορός γάλακτος δίνει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να παράξει από μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της τροφής. Μάλιστα περιέχει τις υψηλότερες ποσότητες αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) από κάθε άλλο τρόφιμο. Τα αμινοξέα αυτά είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την οικοδόμηση μυών.

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Ο ορός γάλακτος μαζί με την καζεΐνη είναι οι δύο τύποι πρωτεΐνης που προέρχονται από το γάλα. Κατά την διαδικασία παραγωγής τυριού ειδικά ένζυμα προστίθενται στο γάλα ώστε να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος και στο τυρόπηγμα. Το τυρόπηγμα συνεχίζει τη διαδικασία για να γίνει τυρί ενώ ο ορός γάλακτος παστεριώνεται και αφαιρείται η υγρασία ώστε να γίνει σκόνη.

Παλαιότερα ο ορός γάλακτος κατέληγε στα ποτάμια σαν απόβλητο δημιουργώντας μεγάλο οικολογικό πρόβλημα στην πορεία όμως έρευνες έδειξαν τα μεγάλα οφέλη του για την υγεία. Αν θέλεις να μάθεις για την ιστορία του ορού γάλακτος διάβασε εδώ.

Ποιες είναι οι διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων της Real Greek Dairies;

Τα προϊόντα της σειράς Real Greek Protein, προέρχονται από την επεξεργασία αιγοπρόβειου γάλακτος Ελληνικών τυροκομείων, που παράγουν Φέτα Π.Ο.Π κι άλλα παραδοσιακά Ελληνικά τυριά. Είναι προϊόντα με μοναδική σύσταση και χαρακτηριστικά, απαλαγμένα από πρόσθετα και συντηρητικά.

Το γάλα συλλέγεται καθημερινά, παστεριώνεται και ψύχεται αμέσως μετά την τυροκόμηση, διασφαλίζοντας έτσι την φρεσκάδα του και την άριστη ποιότητα του πριν την τελική του επεξεργασία. Επεξεργάζεται στις υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας του
ομίλου. Χρησιμοποιούνται οι πλέον διαδεδομένες μέθοδοι παγκοσμίως όπως η υπερδιήθηση (Ultrafiltration / Diafiltration), σε ήπιες συνθήκες για την αποφυγή της τροποποίησης της δομής της πρωτεϊνης (μετουσίωση) και κατ’ επέκταση της θρεπτικής αξίας.

Όλες οι διαδικασίες εκτελούνται κάτω από τις πλέον αυστηρές συνθήκες υγιεινής με συστηματικό ποιοτικό έλεγχο, και την αυστηρή εφαρμογή πιστοποιημένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά ISO22000.

Πότε πρέπει να γίνεται η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

Η ώρα αλλά και η ποσότητα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος που πρέπει να καταναλώσετε εξαρτάται από τον στόχο που έχετε βάλει και το επίπεδο δραστηριότητας σας.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 

Στόχος – Απώλεια βάρους
Η κατανάλωση πρωτεΐνης όπως και σνακς πλούσια σε πρωτεΐνη μέσα στην ημέρα μειώνουν την όρεξη και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Συνεπώς μία καλή επιλογή θα ήταν μεταξύ των γευμάτων να καταναλώνετε σνακς πρωτεΐνης ορού γάλακτος που θα βοηθήσουν στο να επιτευχθεί κορεσμός άρα μικρότερη πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων.

 

Στόχος – Αύξηση μυϊκής μάζας
Η πρωτεΐνη είναι το οικοδομικό υλικό των μυών. Τώρα για το πότε θα πρέπει να καταναλώνεται είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα για πολλούς διατροφολόγους και ανθρώπους του fitness. Η άποψη που επικρατεί είναι πως η πρωτεΐνη καλό θα είναι να γίνει μέσα σε 30 λεπτά μετά την προπόνηση όπου οι μυς την έχουν ανάγκη για αποκατάσταση ή 30 λεπτά πριν την άσκηση (για ασκήσεις αντιστάσεων).

Πρόσφατες έρευνες βέβαια δείχνουν πως, για τον μέσο άνθρωπο και όχι για κάποιο αθλητή, ο χρόνος αυτός δεν είναι απόλυτος και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και δυο ώρες μετά, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης και όχι τόσο στον χρόνο.

 

Στόχος – Διατήρηση μυϊκής μάζας και ηλικιωμένοι
Είναι γεγονός πως όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού για πρωτεΐνες καθώς μετά την ηλικία των 30 αρχίζει η μυική μάζα να εξασθενεί. Στην περίπτωση αυτή οι διατροφολόγοι προτείνουν να γίνεται τακτική κατανάλωση σε κάθε γεύμα και από λίγη ποσότητα. Δηλαδή 25-30 γρ πρωτεΐνης ανά γεύμα. Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας.

Τελικά παχαίνει ή αδυνατίζει η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Για να απαντηθεί σωστά αυτή η ερώτηση πρέπει να δούμε πρώτα κάποιες σχετικές παρατηρήσεις για την απώλεια και την αύξηση βάρους.

Η αύξηση ή η απώλεια βάρους εξαρτάται από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων έναντι του επιπέδου δραστηριότητας σας και την ικανότητα να κάψετε αυτές τις θερμίδες. Το να τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτό που καίτε θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους και το να τρώτε περισσότερες θερμίδες από αυτό που καίτε θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ακούγεται απλό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών της διατροφής σας (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, δηλαδή το ζητούμενο είναι να πάρετε μυς και να χάσετε λίπος όχι το αντίστροφο. Κατανοούμε λοιπόν ότι το να μένει το βάρος μας σταθερό ή να έχουμε αύξηση μυϊκού βάρους και μείωση λίπους είναι τις περισσότερες φορές το ζητούμενο, ακόμη και αν η ζυγαριά φαινομενικά μένει σταθερή.

Έτσι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πως όχι, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος από μόνη της δεν παχαίνει αντιθέτως δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού στον οργανισμό με αποτέλεσμα την πρόληψη λιγότερων θερμίδων και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Όμως η συνολική διατροφή σας και η ποιότητα από υδατάνθρακες και λίπη που θα καταναλώσετε θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Και να θυμάστε η ποιότητα των τροφών σας έχει σημασία! Χαμηλής ποιότητας ή υψηλά επεξεργασμένες πρωτεΐνες και συστατικά μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές στο σώμα σας και να επηρεάσουν τα συνολικά αποτελέσματα της δίαιτας σας.

Δεν γυμνάζομαι, μπορώ να καταναλώνω πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Ναι! Δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τις πρωτεΐνες στη διατροφή τους φυσικά και μπορείς να καταναλώνεις πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Αυτό που αλλάζει είναι η ποσότητα, άλλη ποσότητα ημερήσιας πρωτεΐνης θέλει για παράδειγμα ένας δρομέας και άλλες ανάγκες έχει ένας οργανισμός όταν δεν γυμνάζεται
συστηματικά. Τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο σε ανθρώπους που κάνουν έντονη σωματική άσκηση όπως είχε επικρατήσει παλαιότερα.

Ποια τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος για τον οργανισμό;

Τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο στην ενίσχυση των μυών και την απώλεια βάρους. Από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται πως η λήψη πρωτεΐνης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων αλλά και μετεχειρουργικά, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση αλλά και στην καλή διάθεση!

Σε ένα πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο Food and Humanity, οι ερευνητές συνόψισαν τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη σημασία της πρωτεΐνης ορού γάλακτος για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι έρευνες συνεχίζονται.

Άλλες έρευνες μας δίνουν αποτελέσματα για μείωση της χοληστερόλης, βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση σε παιδιά με άσθμα, μείωση της απώλειας βάρους σε άτομα με HIV. Αυτές βέβαια είναι μεμονωμένες έρευνες και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για ασφαλή αποτελέσματα.

Έχει παρενέργειες η κατανάλωση της;

Όχι σε υγιείς οργανισμούς δεν έχει καταγραφεί κάποια παρενέργεια. Υπήρχε παλαιότερα η εντύπωση πως η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι. Πλέον όμως οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση ορού γάλακτος μπορεί να επιβαρύνει μόνο μετά από υπερβολική κατανάλωση και σε άτομα που ήδη έχουν κάποια ευαισθησία. Συνιστάται πάντως η κατανάλωση αρκετού νερού μέσα στην ημέρα.

Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα σε άτομα που έχουν αλλεργία στη λακτόζη – αφού προέρχεται από το γάλα. Άλλα συμπτώματα όπως οστεοπόρωση, κόπωση, αδυναμία, αύξηση των επιπέδων οξέων στο αίμα, εντερικά προβλήματα και πρηξίματα προκύπτουν από υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση της πρωτεΐνης. Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Γιατί αιγοπρόβεια και όχι αγελαδινή;

Η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος της σειράς Real Greek Protein παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την αντίστοιχη αγελαδινή.

• μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος
• καλύτερα επίπεδα παραθυροειδούς ορμόνης (PTH)
• μεγαλύτερη συγκέντρωση των αμινοξέων ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, ιστιδίνη
• καλύτερη αφομοίωση και απορρόφηση των πρωτεϊνών από τον οργανισμό
• αυξημένη συγκέντρωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C

Τα δεδομένα αυτά δύναται να συμβάλουν:

• στη καλύτερη αποκατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας και της απομετάλωσης των οστών
• στη δράση κατά της οστεοπόρωσης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• στην αύξηση του μεταβολισμού, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
• στην αντιφλεγμονώδη και προστατευτική δράση του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της φλεγμονώδους κατάστασης του παχέος εντέρου
• σε καλύτερη πέψη και ως εξαιρετική τροφή σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης
• σε προστατευτική δράση κατά του οξειδωτικού στρες
• στην ανάπτυξη του μυικού συστήματος
• στη θωράκιση του ανοσοποιητικού
• στον έλεγχο του βάρους

 

H Real Greek Dairies είναι μέλος του ομίλου της Hellenic Protein.

* Όλα τα κείμενα στο realgreekdairies αποτελούν ενημερωτικό περιεχόμενο και στόχο έχουν πληροφορήσουν και να προωθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη δίαιτα. Για ειδικές περιπτώσεις και επιπλέον συμβουλές καλό είναι να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.

Γνωρίστε τα προιόντα της σειράς Real Greek Protein με αιγοπρόβεια πρωτεΐνη ορού γάλακτος – από 100% Ελληνικό αίγιο και πρόβειο γάλα. Δεν περιέχουν συντηρητικά και άλλες πρόσθετες ουσίες:

Μετάβαση στο περιεχόμενο